Roetschorsziekte  

Veroorzaker

Schimmel, Ascomyceten (zakjeszwammen)

Wetenschappelijke naam

Cryptostroma corticale 

Waardplanten 

Esdoorn, A. platanoides, A. pseudoplatanus, A. saccharum, A. campestris maar ook Tilia soorten zijn aangetast, de schimmel komt ook voor op dood hout.

Herkenning

In de beginfase van de aantasting is bast- en cambiumnecrose zichtbaar, dit is te zien door vlekken die worden veroorzaakt door slijmafscheiding. In de nazomer begint de boom te verwelken en sterft de kroon af, later sterft de hele boom af. In het spinthout van een aangetaste boom zijn op dwarsdoorsnede groene tot blauwachtige verkleuringen te zien. Binnen enkele maanden na het afsterven van de boom ontstaan langwerpige scheuren in de bast, de buitenste schorslaag wordt afgestoten en onder de schors is een zwarte laag sporen te zien van de schimmel die de ziekte veroorzaakt.

Bestrijdingswijze

Er is nog geen bestrijdingswijze bekend.

Gevolg

De schimmel bevindt zich eerst als endofyt op de boom en hiervan ondervindt de boom ook geen hinder. Als er vervolgens een zeer droge periode volgt waarbij het zeer warm is, ondervindt de boom droogtestress. De schimmel wordt parasitair en tast vervolgens het bast- en cambiumweefsel aan. De boom sterft vervolgens af omdat de wateraf- en -aanvoer afgebroken wordt.

Gevolgen zorgplicht

De boom sterft af, waardoor er een verhoogde kans op stam- en takbreuk is. De droge sporen die de schimmel vormt kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.  

In Engeland is de ziekte al sinds eind jaren '40 aanwezig, sinds 2003 (extreem warme en droge zomer) komt de ziekte ook in Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk voor. De schimmel is in 2005 voor het eerst in zuidwest Duitsland vastgesteld in een bosgebied. In augustus 2013 werd de roetschorsziekte al in ons land ontdekt, maar deze vondst werd pas in februari 2014 herkend.

terug