Kastanjebastkanker  

Veroorzaker

Schimmel, Ascomyceten (zakjeszwammen)

Wetenschappelijke naam

Cryphonectria parasitica

Waardplanten

Castanea sativa, C. dentata; C. mollissima, ook zijn enkele gevallen bekend van besmetting bij Quercus, Acer, Rhus typhina, Carya ovata Castanopsis

Herkenning

Er vormt zich op de stam een kankergezwel, vervolgens sterft alles boven het gezwel af. Eerst verdrogen de bladeren waarna ze eraf vallen, vervolgens sterft de boom af. Het gedeelte van de boom dat zich onder het gezwel bevindt is nog gezond en heeft nog volop blad en gaat waterlot vormen om het afgestorven blad te compenseren. Op gladde bast kan er na infectie een bruine vlek ontstaan die duidelijk zichtbaar is. Na infectie van de boom door de schimmel kan de boom binnen een groeiseizoen afsterven. Massa’s van geeloranje tot roodbruine puistjes, de grootte van een speldenknop, ontwikkelen zich op geïnfecteerde bast. Als de bast wordt weggehaald zijn lichtbruine waaiervormige hyfen zichtbaar die kenmerkend zijn voor de schimmel.

Bestrijdingswijze

De bomen in quarantine stellen, verwijderen en vernietigen.

Gevolg

De schimmel wordt verspreid door wind en regen maar ook door kevers (Agrilus soorten) en vogels. Vervolgens komt de schimmel via wonden in de boom terecht, daarna wordt het cambium aangetast waarna de boom van bovenaf begint af te sterven.

Gevolgen zorgplicht

De boom sterft af waardoor een verhoogde kans op stam en takbreuk ontstaat. Als er een boom wordt aangetroffen die aangetast is door de schimmel, moet deze onmiddellijk geruimd worden om verdere verspreiding te voorkomen.  

De schimmel is per ongeluk rond 1900-1908 vanuit China of Japan meegekomen met kastanjehout of door plantmateriaal, en is hierdoor terechtgekomen in Noord-Amerika. De schimmel heeft daar bij de Amerikaanse kastanje (Castanea dentata) enorme schade aangericht. Rond 1940 was bijna de gehele Amerikaanse kastanje populatie uitgeroeid, het aantal bomen dat door de schimmel is getroffen en vervolgens is afgestorven ligt rond de 4 biljoen. Er worden nu kastanjes gekweekt die resistent zijn voor de ziekte. In 1938 is de ziekte in Europa waargenomen in Italië, vervolgens werd de ziekte ook aangetroffen in andere Europese landen. In de jaren 80 werd de ziekte geconstateerd in Zuid-Duitsland, de ziekte breidt zich daar epidemisch uit en vormt op lange termijn een bedreiging voor de Duitse kastanjebomen. In Nederland is de ziekte tot nu toe alleen nog in Heythuysen (Limburg, januari 2010) aangetroffen.

terug