Eikenprocessierups 

Eikenprocessierups veroorzaakt met zijn irriterende brandharen in heel Nederland veel overlast. Wij ontwikkelden de EPR-beheerschijf (Eikenprocessierups-beheerschijf) voor het hele jaar rond online beheer en bestrijding van deze plaag.

Veroorzaker

Eikenprocessierups

Wetenschappelijke naam

Thaumetopoea processionea

Waardplanten

Zomereiken

Herkenning

De larve van de vlinder is een bladvretende rups die zich in rijen vooral 's nachts voortbewegen op zoek naar de jonge eikenbladeren. Nesten vol met rupsen bevinden zich in eikenbomen.

Bestrijdingswijze

De bestrijding moet het jaarrond plaatsvinden. Hiervoor ontwikkelde Cobra de EPR-beheerschijf. De bestrijding kan bacterieel plaatsvinden, maar ook worden nesten weggezogen en verbrand. Bij de laatstgenoemde methode worden andere vlindersoorten ontzien.

Gevolg

Door de vraat worden eikenbomen helemaal kaalgegeten. De vele brandharen die de rupsen hebben, veroorzaken onder andere jeuk bij mens en dier. Ze worden door de wind verspreid.

Gevolgen zorgplicht

In geval van aanwezigheid van de eikenprocessierups moet een gemeente of particuliere eigenaar de plaag bestrijden en waarschuwende maatregelen nemen.Het juridisch kader vindt u hier.

terug