Beuken Middachterallee onderzocht 

Twee historische beuken bezweken aan de Middachterallee in de gemeente Rheden. Cobra adviseurs onderzoekt nu de overgebleven 1277 bomen om te bepalen hoe die eraan toe zijn. Onder leiding van Jos Haverkamp, boomdeskundige en projectleider van dit onderzoek, voert Cobra adviseurs het nodige veldwerk uit.

Groeiplaatsonderzoek

“Tijdens een visueel onderzoek graven we een deel van de beworteling uit om te bekijken hoe het is vertakt en hoe diep het zit. Op basis daarvan kunnen we al veel zeggen over de gezondheid van de beuken. Ook geeft zo’n groeiplaatsonderzoek zicht op de bodemsamenstelling. Wortel- en bodemanalyse wijst vervolgens uit hoe het zit met de microbiologie en de hoeveelheid voedingsstoffen in de bodem”, vertelt Jos.

Verkeersveiligheid

De Middachterallee is een Rijksmonument en daarom hecht de gemeente Rheden veel waarde aan het behoud van deze beukenlaan. Toch is de verkeersveiligheid in het gebied belangrijker en wil de gemeente voorkomen dat er nog meer bomen bezwijken. Over enkele maanden verwacht Cobra adviseurs de opdrachtgever te kunnen adviseren over wat er met de bomen moet gebeuren.

Lees hier welk regionaal nieuws er onlangs over dit onderzoek verscheen.

terug