Boom scheurt woning 

Gemeente aansprakelijk voor schade aan woning door bomen

Een bijzondere uitspraak over aansprakelijkheid van een gemeente voor de schade veroorzaakt door een van haar bomen. Een woningeigenaar stelt de gemeente aansprakelijk voor muurscheuren en verzakking van de woning. Deze schade zou zijn veroorzaakt door wortels van een gemeentelijke boom die op zes meter afstand van de hoekwoning staat. De rechter stelt de eiser in het gelijk. De boom is uiteindelijk geveld, maar de mogelijke kosten voor de gemeente worden geschat op maar liefst € 140.000,-.

Snel handelen

Om tot deze uitspraak te komen heeft de rechter bekeken of de gemeente voldoende maatregelen heeft getroffen. De rechter oordeelt dat de gemeente na een eerste onderzoek aan de boom en de woning niet had mogen wachten met velling. Dat de gemeente ruim 1 jaar en zelfs na een tweede rapportage heeft gewacht met de velling, komt daarom op het conto van de gemeente.  

De gemeente is om die beslissingen aansprakelijk voor de schade. Dit ondanks dat het oorzakelijk verband tussen de wortelgroei en schade nog niet onomstotelijk is vastgesteld. En ondanks het feit dat de bewoner nooit ingroeiende wortels heeft weggenomen. Geen eigen schuld dus bij hem. De moraal van het verhaal: zorg er als gemeente voor snel te handelen in schadezaken waarbij bomen betrokken zijn. Probeer niet koste wat kost bomen te behouden op plaatsen waar zij schade veroorzaken. 

Voorkom schade

Daarbij blijft schade voorkomen, beter dan genezen. Maak daarom gebruik van een boomsoortensortimententool waarmee de juiste boom op de juist plaats komt. Zorg daarnaast voor gedegen landschapsplanning, met daarin goede ontwerpen die deugdelijk zijn voor de leefomgeving. Is er toch een klacht over schade? Zet dan middelen als een grondradar in.

Nieuwsgierig naar het volledige artikel van Cobra’s groenjurist mr. A.V.K. Goudzwaard, inclusief een lijst van praktische oplossingen? Klik dan hier.

terug