agenda

Bomen en recht, basis 

datum in overleg
tijdhele dag
locatie in company
kostenmaatwerkprijs

Juridische fabels de wereld uit!

Veel collega's gingen u voor en waardeerden de inhoud van deze cursus met een dikke acht! De cursus Bomen en Recht helpt juridische fabels de wereld uit. Collega’s van verschillende disciplines leren zoveel mogelijk over bomen in combinatie met recht.

Voor wie?

Uw boom- en groenbeheerders, beleidsmedewerkers, maar ook de stedenbouwer en/of gemeentejurist staan sterker in de communicatie naar burgers, de politiek en naar collega’s. Kennis voorkomt juridische blunders en onnodige bezwaarzaken. De cursisten ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

Wat levert deze cursus u op?

Deze cursus richt zich op de ‘beginners’ in het groene vak, maar ook op mensen met jarenlange ervaring. Er is volop ruimte voor eigen inbreng en vragen. Zo wordt het een dag die specifiek gericht is op de situatie in uw gemeente. Aan bod komen onder andere:

  • Boswet: wat regelt de Boswet en wat niet? Welke consequenties heeft die wet bijvoorbeeld voor de gemeentelijke boombescherming?
  • APV/ Bomenverordening (Kapverbod): Een gemeente mag veel zelf bepalen. Maar de regels die gesteld worden, moeten wel passen binnen de kaders van de Boswet, de Wabo en de politieke wensen en eisen. Welke rol speelt de Bomenverordening daarin en welke andere juridische instrumenten kunnen worden ingezet?
  • Noodkap: De boombeheerder verkeert vaak in onzekerheid. Mag hij wel of niet kappen?
  • Burenrecht en overlast: Een gemeente wil een goede buur zijn. Maar als boombeheerder wil je ook een fraai bomenbestand houden. Moet je elke klacht honoreren? Wanneer mag je klachten afwijzen?
  • Illegale grondinname, pootrecht, erfdienstbaarheid
  • Schade door bomen (Zorgplicht): De zorgplicht voor de gemeentelijke boom drukt zwaar op de schouders van de boombeheerder. Wat houdt de zorgplicht nu eigenlijk in? Wat zijn de gevolgen van verkeerd handelen? En hoe kan een gemeente zich daar tegen indekken?
  • Schade aan bomen: Veel schades aan bomen kun je terugvorderen. De voorwaarden voor een succesvolle claimafhandeling worden uitgelegd.
  • Bomen en Flora- en faunawet: Uitleg over de belangrijkste ontwikkelingen rondom Flora- en faunawet.

Kosten

Voor deze cursus op maat maken wij graag een maatwerkprijs. Neem gerust contact op met onze veelzijdig specialist info@cobra-adviseurs.nl.

 

terug