agenda

Bomen, bodemleven en zwammen 

datum in overleg
tijd10.00 tot 16.00 uur
locatie in company
kosten€ 895,- exclusief 21% btw

Schimmels; vriend of vijand?

Door zwammen gaan bomen dood! Of toch niet? Nee, niet altijd. Mycorrhizaschimmels zorgen juist voor een beter bodemleven en dus voor duurzamere (en goedkopere!) bomen. Maar hoe onderscheidt u die van houtparasitaire zwammen? Superspecialist Dr. ir. Jacqueline Baar van Biomygreen neemt u samen met uw collega's op deze dag mee in de bijzondere wereld van de schimmels.

Veel schimmels zijn belangrijk voor een goed bodemleven. Als ontwerpers en beheerders dat weten, kunnen zij zorgen voor goede groeiplaatsen voor bomen. Schimmels zorgen ook voor voor de nutriënten- en watervoorziening van de bomen. Ze geven dus informatie over de gezondheid van de boom. Kennis die voor groenbeheerders onmisbaar is.

Misschien kunt u die ene monumentale boom dan toch langer laten staan dan u aanvankelijk dacht. En waar ligt die grens bij een normale stadsboom?
Jacqueline Baar laat u zien waar u op moet letten om een boomtechnisch en economisch verantwoorde keuze te maken.

Onderwerpen

  • Theorie, mycorrhizae, saprofiet en parasiet
  • Gelegenheid tot vragen en bespreken van meegebrachte vruchtlichamen
  • Veldbezoek
  • Vragen, evaluatie van de dag

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor boombeheerders en ontwerpers van groeiplaatsen.

De spreker

Jacqueline Baar studeerde biologie aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen, waar zij in 1995 promoveerde op mycorrhizaschimmels en paddenstoelen. Sindsdien werkt zij als onderzoeker en adviseur aan de toepassing van mycorrhizaschimmels en paddenstoelen. Jacqueline Baar is directeur/adviseur van Biomygreen en zij geeft advies over groeiplaatsverbetering bij bomen. Ze heeft diverse publicaties geschreven over bodemleven, mycorrhizaschimmels en paddenstoelen. Zij is eerste auteur van het boek Mycorrhizaschimmels.

Wat levert de cursus u op?

Deze cursus geeft u kennis over:

  • schimmels in zijn algemeenheid;
  • de wijze waarop schimmels ten volle kunnen worden benut (groeiplaatsleer);
  • risico’s van schimmels (wanneer zijn ze gevaarlijk?) enerzijds;
  • de waarden van schimmels anderzijds.

Tijdens de cursus hebt u veel ruimte tot het stellen van vragen, het uitwisselen van ervaringen en het bespreken van praktijksituaties. U ontvangt een certificaat van deelname.

Specialist bomen

De mogelijkheid bestaat om een specialist bomen tijdens de cursus te laten aansluiten. Deze specialist gaat dan in op de relatie tussen houtparasitaire zwammen en risico's bij bomen. De kosten voor deze specialist worden apart opgevoerd.

Informatie

Wilt u meer weten of uw organisatie aanmelden voor deze cursus? Neem dan contact op met info@cobra-adviseurs.nl.

terug